top of page
 
 
 

Peter Aers – On Future

Performance.
 

We zijn performers van ons leven en onze backstage wordt steeds kleiner. We gooien woorden de wereld in als gedachten, meningen, oordelen en faits divers. Maar hoe groot is die vrijheid? In de vierdelige reeks EVERYTHING DEPENDS ON HOW A THING IS THOUGHT wordt het publiek deelnemer aan een gesprek. We vormen een kleine gemeenschap, beperkt in tijd en duidelijk afgebakend. De verhouding van het individu ten aanzien van die gemeenschap staat centraal. Hoe denken wij over de toekomst? Hoe lezen we samen een verhaal? Hoe wenden we de macht van onze woorden aan ten koste van een ander? Hoe zien en ervaren we de pijn van anderen? Deze vragen komen aan bod in vier verschillende gespreksperformances: On Future; Against Interpretation; Crime and Punishment; Regarding the Pain of Others.

Tijdens Flamma! zal de gespreksperformance On Future op het programma staan.Peter Aers nodigt 12 mensen uit om aan te schuiven bij een orakel. Geen handlezer of valse profeet, maar een echte ziener. Als hij je een toekomst zou voorspellen, zou je hem geloven? Ligt alles al vast of bezit je enige macht over je eigen leven? Deze performance daagt je op een subtiel theatrale manier uit om mee te denken en te praten over jouw toekomst.

 

 

Achtergrondinformatie over de deelnemende artiesten in alfabetische volgorde
Canti Vaganti

Italiaans commedia dell’arte duo met korte optredens

 

Canti Vaganti maakt muziektheater waarin intiem theater, wereldmuziek en cabaret elkaar ontmoeten. Het gezelschap is opgericht door de Italiaan Bruno Gullo en de Nederlandse Kateleine van der Maas, beiden woonachtig in Madrid. Tijdens Flamma! brengt Canti Vaganti (delen uit) het programma Altijd onderweg en de nieuwste productie Piccolino Filmconcert.
 
Piccolino Filmconcert is een muziekfilm voor kinderen van 0 tot 5 jaar, voorzien van live muziek en zintuiglijke prikkels. De film Piccolino van Giovanni Maccelli is een eerbetoon aan traditionele Spaanse en Italiaanse kinderliedjes. Canti Vaganti nam de muziek op voor de film, maar speelt deze tijdens het filmconcert live, en voor de helft in het Nederlands. Fluit, accordeon, percussie, gitaar en twee stemmen begeleiden de poëtische beelden. Altijd onderweg is een muzikale reis door Italië vol humor, mimiek en interactie met het publiek. Een Italiaanse minstreel voelt het vuur van binnen. Hij besluit zijn geboortedorp in Zuid-Italië te verruilen voor het avontuur.

Tessie Crombach – Trash furniture

Kunstproject.

 

De maatschappij is in transitie, woorden als transitie, maatschappelijke bewustwording en betekenisvol ondernemerschap is de nieuwe taal in de sociaal-maatschappelijke context. De maatschappelijke verantwoording en zelf-redzaamheid ligt bij de burger. De overheid faciliteert. In deze veranderende omgeving is er meer en meer kennis en informatie die tot de burger komt. Samen willen we beter en gelukkiger zijn. Nieuwe waarden ontstaan. Hierbij is de zorg voor onze omgeving een cruciaal item. Als we met open ogen kijken in onze  kostbare omgeving, zien wij steeds meer afval en zwerfvuil verschijnen. Achtergelaten door  gebruikers in het gebied. Hier moeten we iets mee.

 

Scholieren op basisscholen in en rond Valkenburg zijn gevraagd een maand lang plastic flesjes te verzamelen, met als doel bewustwording te creëren over hoeveel afval deze leerlingen in een maand produceren. De flesjes worden gebruikt om loungemeubels van te maken voor op het festivalterrein. Deze meubels kunnen ook daadwerkelijk gebruikt worden om op te zitten. Kunst gemaakt van gerecyclede of hergebruikte materialen in openbare ruimtes kan een verschil maken. Door mensen “on the spot” bewust te maken van hun rol in het recycleproces. Het uiteindelijke doel van de kunstenares: een blijvende gedragsverandering.

 

An Deceuninck en  Steven Verstuyft - 
De Vestaalse Maagden

Video-project.

 

Aan de hand van een videoprojectie vertellen we verhalen over de Vestaalse Maagden uit het antieke Rome, zij waren de hoedsters van het heilige vuur van Vesta, godin van de haard. Dit als symbool voor protectie en voorspoed van het Rijk.

De priesteressen hadden hoog aanzien en bezaten vele priviliges die zelfs enkel voor mannen voorbestemd waren.

 

De gebruikte beelden voor de projectie zijn vrije artistieke interpretaties van gevonden verhalen neergeschreven, getekend, geschilderd, geplakt in een naslagwerk.

 

 

Festivalproductie Chorale Valkenburg o.l.v. Sonja Feenstra - Dido and Aeneas

Opera.

 

Festivalproductie. Opera van Henry Purcell. Regie: Sybrand van der Werf. Muzikale leiding: Sonja Feenstra. Orkest: Strijkersensemble Limburg. Koor: Chorale Valkenburg. Met sopraan Fenna Ograjensek in de hoofdrol van Dido.

 

Dido and Aeneas is een opera in een proloog en drie bedrijven van de Engelse componist Henry Purcell (1659-1695). Het libretto is van Nahum Tate naar boek IV van het heldendicht Aeneis, waarin Vergillius de grootheid van Rome bezingt. Het verhaal speelt in Carthago, na de Trojaanse oorlog. Op zijn reis van Troje naar Rome verblijft Aeneas als gast bij Dido, de koningin van Carthago. Ze worden verliefd op elkaar. Een tovenares beweegt Aeneas met een gefingeerde boodschap van de goden zijn reis voort te zetten. Na het afscheid sterft Dido van liefdesverdriet.

 

 

Fenna Ograjensek, hoofdrol dido en aeneas

Johannes Gérard – Knife-Relation!

Video-project

 

De video-installatie Knife-Relation! is gemaakt uit verschillende reeksen van een serie aan experimentele (video) performances van Hsin-Ying Tsai en Johannes Gérard. 

Het is een stille metafoor, zonder woorden, over relaties, innerlijke strijd, jezelf pijn doen gecombineerd met een innerlijke woede tegenover jezelf en anderen en het onvermogen om met elkaar te communiceren. De relationele aspecten focussen niet enkel op relaties tussen man en vrouw, maar ook op verschillen tussen culturen.

De performance werd opgevoerd in 435 ArtStudio in New Taipei, Taiwan. De kunstenaars bevonden zich op de plaats van het publiek, terwijl het publiek de plaats op het podium had ingenomen. 

 

 

Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden o.l.v. Jan Cober

Concert. Circus Maximus – John Corigliano; Pini di Roma – Ottorino Respighi.

 

Circus Maximus is een werk voor meer dan honderd muzikanten, verspreid over het theater, van een van de leidende Amerikaanse componisten van dit moment: John Corigliano. Het  vergelijkt de huidige tijd met de nadagen van het Romeinse Rijk, waarin decadentie en banaal volksvermaak de ondergang maskeerden. Dit thema leent zich voor imponerende, meeslepende, theatrale en ruimtevullende muziek. Pini de Roma is een werk van de Italiaanse componist Ottorino Respighi (1879-1936). Het is onderdeel van een trilogie, gebaseerd en geïnspireerd op Romeinse thema’s: Fontane di Roma, Pini di Roma en Feste romane.  Pini di Roma is opgebouwd als een suite en bestaat uit vier delen:

> I pini di Villa Borghese. Kinderen spelen rond de bomen in het grote park in Rome.

> Pini presso una catacomba. Een serene, sombere scène die uitgroeit tot een hymne die uit catacomben lijkt te komen.

> I pini dei Gianicolo. Een solo van de klarinet roept een nachtelijke sfeer op. In de verte zingt een nachtegaal.

> I pini della Via Appia. Romeinse legioenen die ’s ochtends langs de Via Appia de stad uittrekken. Hoog gehalte aan trompetfanfares, een sfeer direct kan worden gebruikt voor Romeins geïnspireerde films als Spartacus en Ben-Hur. De muziek werd later door Mussolini’s propagandamachine misbruikt en verheerlijkt

 

Foto: Theater aan het Vrijthof

Jeroen Huisman
Jeroen Huisman – Orphanage of lost impressions

Interactieve kunstinstallatie

 

Het uiterlijk van de installatie Orphanage of Lost Impressions (OLI) heeft wel iets van een strijdwagen. Hoewel het geen onderdeel is van enige vorm van wapengekletter is het wel deel van iets zeer fanatieks; Jeroen Huisman heeft, descendit flamma, de vlam naar beneden - een extreme voorliefde voor wat zich op de stadse bodem bevindt, een gepassioneerde missie om vergeten urbane indrukken onder de aandacht te brengen. Het is sehnsucht voor de verschoppelingen onder de indrukken, de soms miniscule, nutteloze, verweesde voorwerpen die een stad rijk zijn. Stuk voor stuk geven deze indrukken iets prijs over de stad en haar bewoners. Er zijn onverwachte verhalen te destilleren.

Orphanage Of Lost Impressions dateert uit 2014 en bestaat uit een basisvorm op wielen van hout en metaal. Het onderstel is een voormalig aanhangwagentjeHet geheel is modulair uitbreidbaar en aan te passen aan een lokale toepassing. Uitgangspunt is wel steeds; de onbedwingbare behoefte te ontdekken en daarvan ter plaatse verslag doen. Speciaal voor sehn|sucht - flamma wordt OLI op een aantal punten aangepast. Er worden bovendien vragen gesteld over de perceptie van onze werkelijkheid naar aanleiding van een aantal ’practicumproeven’ die met het aangeboden materiaal in en om OLI uitgevoerd kunnen worden.  

Olivia van de Koppel en Romy Endeman - Lux

Walking Theatre. Een interactieve voorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar.

 

Koningin Lux, heerseres van het Grote Bos, is overdag voor niets en niemand bang. Maar ’s nachts als er een stille wind begint te waaien die de blaadjes doet trillen, de maan haar akelige schaduwen werpt en een doordringend gegrom klinkt, slaat de angst haar om het hart.

 

Waar komen deze geheimzinnige nachtelijke gebeurtenissen vandaan? Wat is het?! De enige manier om daar achter te komen is door af te dalen, diep de catacomben in, en op zoek te gaan naar wat zich daar schuil houdt. De koningin heeft hulptroepen nodig, die met een zee van lichtjes het donker durven te trotseren en het geheim van wat diep in de aarde ligt verborgen te ontmaskeren! Wie durft er mee?

 

Matchbox

Rituele Vuurdans. 

 

Vuur speelt bij de oude Grieken en Romeinen een belangrijke rol. Vuur wordt beschouwd als een van de krachtigste natuurbronnen en als onmisbaar element voor de menselijke beschaving. In Homerus’ Ilias en Odyssee kunnen we bijvoorbeeld lezen hoe vuur een functie heeft als symbool van overwinning en nederlaag, om te koken, voor warmte en licht, en voor het cremeren van hun doden.

 

De betekenis van vuur weerspiegelde zich natuurlijk ook in de godsdienst en de mythologie. De dagelijkse rituelen van de eredienst speelden zich voornamelijk af rond het brengen van offers op een altaar waarop vuur brandde. Dat vuur moest vooral zuiver blijven en werd daarom met eerbied en ontzag behandeld, zowel thuis (de huiselijke haard) als in de tempels waar dag en nacht het ‘heilige stadsvuur’ brandde.

 

Matchbox vertaalt dit alles naar een intieme rituele vuurdans, gebaseerd op oude tradities, maar hedendaags vormgegeven. Een productie van Sacred Places.

 

Mythisch met Muziek - Amor in mineur

Concert/verhaal

 

Concert in een verhaal, verhaal in een concert. Liefdesverhalen van Ovidius (Orpheus, Syrinx, Pygmalion). Met Heleen de Witte, fluitiste, Paul Groos, verhalenverteller en Rob van Heck, pianist.

 

Cultuur overbrengen op een nieuwe manier. Dat is waar Mythisch met Muziek om draait. Door de wereld van muziek samen te brengen met die van het vertelde verhaal, ontstaat een vernieuwend concept. En dit zonder afbreuk te doen aan de schoonheid van concert of verhaal. Integendeel, de twee eeuwenoude principes blijken elkaar naadloos aan te vullen en vormen een programma voor jong en oud. Ovidius was de ‘speelse dichter van de liefde’. In zijn werk zijn vele liefdesverhalen opgenomen. Sommige lopen goed en romantisch af, maar in de meeste gevallen zijn het onmogelijke liefdes. Geliefden die uit twee werelden komen, of elkaar niet begrijpen. Deze bijzondere en tijdloze verhalen hebben veel kunstenaars geïnspireerd tot prachtige muziekstukken. In deze voorstelling hoort u de mythen en de muziek: het verhaal van Orpheus, van Syrinx en van Pygmalion en van hun liefdes, soms gelukkig, soms gedoemd. Daarbij muziek van onder anderen Von Gluck, Mouquet en Roussel.

Bas Mercx

Poëtische installatie

 

Interieurarchitect Bas Mercx heeft voor FLAMMA! een poëtische installatie ontwikkeld. Een totaalconcept dat het Openluchttheater en Museum Romeinse Katakomben met elkaar verbindt. 

 

De installatie begeleidt de bezoekers zowel op letterlijke als conceptuele wijze over het tussengelegen bospad, verwijzend naar  Rosalia, het Romeinse rozenfeest. Een plek waar kunst en theater ineens met elkaar verbonden zijn, in dialoog gaan of elkaar uitdagen

 

Nina Willems - De horatiër

Theatrale performance

Theatermaker Nina Willems (1986) studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien werkt ze als maker bij Via Zuid in Maastricht. Daarnaast is ze deel van het collectief PANDA, dat in hun werk theater en poezie met elkaar verbindt.

 

Voor FLAMMA! brengt ze een bewerking van de tekst "De Horatier" van Heiner Muller. De Horatier werd oorspronkelijk door de romeinse geschiedsschrijver Livius opgetekend. Het is een verhaal over een romeinse soldaat die twee mensen doodt. Voor de ene dood wordt hij geeerd als held, voor de andere verguisd als moordenaar. Is hij een goed of een slecht mens? Moet hij beloond worden? Of gestraft?

Jean-Michel Rolland - Burning Matches

Video art

 

Een audiovisueel experiment naar het licht en geluid van een brandende lucifer. Gebaseerd op accumulatie is deze video een liefdesverklaring aan het vuurelement.

 

Jean-Michel Rolland is begonnen als muzikant en schilder, maar focust nu op digitale kunst om zijn twee favoriete media, geluid en beeld, te laten samenkomen. Het resultaat zijn werken waarbij geluid en beeld zodanig onafscheidelijk zijn dat de een betekenisloos is zonder de ander.

In zijn videokunst maakt Rolland daarom reeksen, waarbij geluid en beeld vanaf het begin dezelfde importantie hebben. Het is voor hem belangrijk om deze nooit van elkaar los te maken, maar juist gebruik te maken van de scherpzinnige complementariteit, om daaruit nieuwe realiteiten te scheppen

 

 

Sacred Places - WITNESS
Light & Art & Performance

 

Centraal in de installatie staan de witte transparante beelden van kunstenaar Willy Calis. Menselijke figuren met een eigen persoonlijkheid die met elkaar en met de omgeving communiceren. Dit hoogst persoonlijke werk inspireert dansers en zangers om een authentieke performance te creëren.

Zo ontstaat een sfeervolle wereld op maat van de omgeving, waarin de expressiviteit van de beelden, de freelheid van het gezang en de bewegingstaal van de dansers verbonden worden door gebruik te maken van licht. De toeschouwer krijgt inkijk in een onderzoek naar beleving en emotie, een bijzondere wereld waarin de raakpunten opgezocht worden tussen verschillende kunstvormen.

 

WITNESS is een verrassend schouwspel dat de toeschouwer ontroerd en deelgenoot maakt

Hidde van Schie, foto © MennoBouma

Hidde van Schie

Muzikale performance

 

Beeldend kunstenaar Hidde van Schie (1978) maakt naast zijn beeldende werk al een aantal jaren muziek. In juni 2013 verscheen zijn debuut-dubbelalbum als singer songwriter The Mirror & The Razorblade / Dusty Diamond Eyes met een publicatie over zijn beeldende werk. Dit dubbelalbum was het resultaat van 3 jaar liedjes schrijven en toont twee verschillende kanten van Van Schie’s muzikale inspanningen.

 

In de donkere ingetogen nummers over de liefde is de invloed van zijn werk als beeldend kunstenaar goed terug te horen in de teksten die vaak een filmische kwaliteit hebben. In 2014 richtte van Schie de band Friday Wilkinson op. Deze groep met Jorn Ten Hoopen (Tommie Moustache), Bas Kloosterman (Tommie Moustache) en Friso van Wijck (The New Earth Group) speelde eerder op Motel Mozaique en nam onlangs een nieuw album op getiteld Offshore, een concept album over de economische crisis.

 

Tijdens het festival FLAMMA! zal van Schie een speciaal voor de locatie ontwikkeld 'Soundscape' ten gehore brengen.

 

Peter Snijder – Circus Maximus
Lichtkunst
 

Peter Snijder is een kunstenaar die licht in de duistere wereld wil brengen. Hij gaat het gevecht aan met de alledaagse realiteit, en zet de werkelijkheid naar zijn meesterhand. Zijn gedetailleerde, fijnzinnige afwerking geeft het werk bij een eerste ontmoeting een geruststellend karakter. Maar dat is schijn. Bij een nadere kennismaking geeft het werk pas zijn verschillende lagen vrij. En dan verwondert het, en het beangstigt. Er zit een wrevel in, en ook een romantische ziel.

 

Peter Snijder heeft onlangs met ‘LUX CATHEDRA’ de 2e prijs van de Foederer Talent Award 2015 gewonnen.

Voor FLAMMA! werkte de kunstenaar de lichtinstallatie ‘CIRCUS MAXIMUS’ uit die de oorsprong en de lugubere gevolgen van de grote brand van Rome (64) vorm geeft.

 

 

In vuur en vlam! Zelf vuur maken - Stichting SPQR

Workshop.

 

Zelf vuur maken is spannend én nuttig. Stel je voor dat je ooit gaat survivallen en moet overleven in het bos, dan is het wel zo fijn als je weet hoe je vuur kunt maken. En juist dat kun je tijdens deze workshop leren.

Katleen Vandenbranden leert je namens stichting SPQR hoe je vuur kunt maken met behulp van een vuursteen, tonderzwam en vuurslag!

 

 

Toneelgroep Maastricht - Brieven uit Genua

Toneel.

 

‘Dromen is wat ons wakker houdt.’

Speciaal voor Flamma! brengen Michel Sluysmans, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht, en Thijs Römer een eenmalig programma waarin zij een aantal hoogtepunten lezen uit Ilja Leonard Pfeijffers recent verschenen autobiografie Brieven uit Genua. Ze worden bijgestaan door sopraan Lies Verholle, die aria’s ten gehore brengt van Monteverdi, Rossini en Verdi, de groten van de Italiaanse opera en door Giulia Tubia op piano.

 

‘Misschien moet iemand anders mij maar spelen.

Ik weet niet meer zo goed hoe het moet om mij te zijn.’

 

Römer en Sluysmans spelen Ilja Leonard Pfeijffer, die zichzelf terugvindt in het barre, bange oord dat werkelijkheid heet en zijn leven in brieven probeert te vatten. Alle brieven zijn echt en voor zover mogelijk werkelijk verstuurd. Pfeijffers taal is zorgvuldig gekozen en subliem gecomponeerd. Irritant scherpzinnig, pijnlijk grappig en hartverscheurend eerlijk. Taal die perfect gehoord kan worden. Door zijn brieven te combineren met Italiaanse aria’s maakt Toneelgroep Maastricht een intiem literair en muzikaal miniatuur over de verhouding tussen Italië en Nederland, feit en fictie, wens en waarheid, schrijven en leven.

 

 

Ilja Leonard Pfeiffer foto Stephan Vanfleteren

bottom of page